Pamuk tarlalarına ev yaptık şimdi ithal ediyoruz! İthal pamuk fiyatları 11 yılın zirvesinde!

yazar:

kategori:

Pamukta kıtlığın zilleri çalmaya başladı, fiyatlar 11 yılın zirvesine fırladı. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yıllık 2 milyon tona yakın hacme sahip olan pamukta fiyatlar, önceki gün libresi 1 dolar 41 centi aşarak son 11 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

ABD’de ihracatın iyi gitmesi, Teksas Bölgesi’ndeki arz sıkıntısı ve Çin’in iki yıllık pamuk ihtiyacını karşılamak üzere alım yapacağını açıklamasının yanı sıra ABD Vadeli işlemlerdeki spekülatif hareketlerin de bu yükselişte etkili olduğunu söyleye sektör temsilcileri, bu yükselişin iplik fiyatlarına yansıması konusunda ise temkinli. Geçen yıl 1.2 milyon ton pamuk ithal edildiğini belirten iş insanları, söz konusu artışın halihazırda düşen talep nedeni ile iplik fiyatlarına yansımadığını, hatta iplik fiyatlarının pamukla ters orantılı hareket ettiğini belirtti. İş insanları, pamuk fiyatlarının bu şekilde seyretmesi halinde, mayıs ayı itibari ile iplik hammadde fiyatlarında yeni bir artış dalgasının yaşanacağını vurguladı.

İTHALATÇI TÜRKİYE

Ulusal Pamuk Konseyi raporuna göre dünya pamuk üretiminin neredeyse tamamı (yüzde 99,5) Türkiye’nin 7. sırada yer aldığı 10 büyük pamuk üreticisi ülke tarafından gerçekleştiriliyor. Sıralama ise Hindistan, Çin, ABD, Brezilya, Özbekistan, Pakistan, Türkiye, Avustralya, Meksika ve Yunanistan olarak gidiyor. Dünya pamuk kullanımının da yine, yüzde 85 gibi önemli bir kısmı Türkiye’nin 5. sırada yer aldığı 8 büyük pamuk tüketicisi ülke tarafından gerçekleştiriliyor. Bunun sıralaması ise şöyle: Çin, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Türkiye, Vietnam, Brezilya ve ABD. Türkiye geçen yıl yani 2021-2022 döneminde 833 bin ton pamuk üretimine karşılık 1.2 milyon ton da ithalat gerçekleştirdi.