Dövize endeksli hesaplarda hazine riski artıyor!

yazar:

kategori:

21 Aralık 2021’de devreye alınan KKM uygulaması döviz tevdiat hesaplarında amaçlanan çözülmeyi sağlayamadı ancak döviz talebini dizginleyebildi.

Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) miktarı, 22 Nisan itibarıyla 782 milyar TL’ye (53.1 milyar dolar) yükseldi.
Bir haftalık artış yaklaşık 25.4 milyar TL oldu. KKM ile beraber bankalarda bulunan TL mevduatlar 22 Nisan haftasında 2 trilyon 625 milyar liraya çıktı. 22 Nisan itibarıyla yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 712.3 milyon dolarlık sınırlı düşüşle 216 milyar dolara geriledi. Böylece bankalardaki mevduatın 269 milyar dolar tutarı döviz ve dövize endeksli hesaplarda tutuluyor.

BDDK verileri bireylerin toplam TL tasarruf mevduatının Aralık 2021 sonuna göre 228 milyar lira arttığını da gösteriyor. Aralık sonunda 1 trilyon 33 milyar lira olan Türk Lirası tasarruf mevduat toplamı mart sonu itibarıyla yüzde 22 oranında artışla 1 trilyon 260 milyar liraya ulaştı.

‘Liralaşma’da ilk iki il

Döviz cinsi tasarrufların yüzde 61’inin toplandığı üç şehir olan Ankara, İstanbul ve İzmir’de ise düşüş yüzde 5’in altında kaldı. Yılın ilk üç ayında Ankaralılar döviz tasarruflarının yüzde 4.5’ini, İstanbullular yüzde 4.1’ini, İzmirliler ise yüzde 3’ünü bozdurdu. Bireylerin TL tasarruf mevduatında en hızlı artış yüzde 38 ile Nevşehir’de görüldü. Yozgatlılar TL tasarruflarını yüzde 35, Gaziantepliler ise yüzde 29 oranında artırarak ‘liralaşma’da öne çıktı.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Fintürk verilerine göre 81 ilin 79’unda bireylerin döviz cinsi tasarruf hesaplarında sınırlı da olsa satış yaptıkları hesaplanıyor. Döviz cinsi tasarrufların yüzde 61’inin toplandığı üç şehir olan Ankara, İstanbul ve İzmir’de ise düşüş yüzde 5’in altında kaldı. Yılın ilk üç ayında Ankaralılar döviz tasarruflarının yüzde 4.5’ini, İstanbullular yüzde 4.1’ini, İzmirliler ise yüzde 3’ünü bozdurdu.

Bireylerin TL tasarruf mevduatında en hızlı artış yüzde 38 ile Nevşehir ve yüzde 35 ile Yozgatlılar ‘liralaşma’da görüldü.