ziraat bankası

Çiftçiye ve esnafa kredi yerine inşaata destek! Kamu bankaları asıl işlevlerinden uzaklaşıyor

Son yıllarda kamu bankalarında ihtisas kredilerinin toplam krediler içindeki payı azalıyor. Kamu bankaları asıl işlevlerinden uzaklaşıyor.

Ziraat Bankası eski yöneticisi Prof.Dr.Şenol Babuşcu’nun yaptığı bir paylaşım Ziraat ve Halk Bankası’nın esas görevinden hızla uzaklaştığını gözler önüne seriyor.

Kamu bankalarında ihtisas kredilerinin toplam krediler içindeki payının yıllar itibariyle incelendiğinde ilginç bir sonuç çıkıyor.

ZİRAAT BANKASI: 

Çiftçiyi ve tarımı desteklemekle görevli Ziraat Bankası  2005 yılında ihtisas kredilerinin diğer kredilerinin toplam krediler içindeki payı yüzde 37.2 iken, 2010 yılında yüzde 26.2’ye düşüyor. Bu pay 2015 yılında ise dramatik bir düşüş yaşıyor ve yüzde 18.5’e kadar geriliyor.  2020 yılında yüzde 15.1 olan pay yüzde 14’e geriledi.

HALK BANKASI:

Halk Bankası’nın esas görevi olan esnaf ve küçük ölçekli işletmelere destek ise her geçen yıl azalıyor. İhtisas kredilerinin diğer kredilerinin toplam krediler içindeki payı 2005 yılında yüzde 44.4 gibi oldukça yüksek rakamda iken, 2010 yılına  gelindiğinde bu pay yarı yarıya azalıyor ve yüzde 19.2’ye düşüyor. 2021 itibariyle bu pay yüzde 15.3 olarak gerçekleşti.