Kur korumalı mevduat TL’yi koruyamadı: 1 dolar 15.625 TL oldu

yazar:

kategori: ,

Dolar/TL, yaklaşık 10 günlük yükselişle kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık’tan beri ilk kez 15.60’ın üzerine çıktı.

TL bugün dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederken, hareketin başladığı son iki hafta itibarıyla TL’nin değer kaybı yüzde 4.5’e ulaşmış oldu.

Dolar/TL 14.5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izlemiş ardından TL’de değer kayıpları 2 hafta önce başlamıştı.

Analistler, kamunun yön belirleyici olduğu kur politikasına yönelik risklerin özellikle de orta vadede arttığına dikkat çekiyorlar.

NEDEN YÜKSELİYOR?

Analistler doların yükselişini iki önemli nedene bağlıyor.

İlk neden olarak bütün dünyada güçlenen dolara. Yani Amerika’nın faiz artışı ve bilanço küçültme operasyonu bütün ülkeleri olumsuz etkiliyor ve önümüzdeki günlerde daha da etkileyecek.

İkinci neden ise Türkiye’nin kendi ekonomik sorunları. Bütün dünya Merkez Bankaları enflasyona karşı faiz artışına giderken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tam tersini yaptı ve faizleri yüzde 14’e kadar düşürdü. Bu da TL’den kaçışı hızlandırdı. Her ne kadar kur korumalı mevduat ile dolar belirli seviyede tutulduysa da şimdi zorlanılıyor. Çünkü Türkiye’nin cari açığı  sıcak dolar girişine ihtiyaç duyuyor. Türkiye’ye döviz girmemesi  bu sorunu büyütüyor ve Türk lirası dolar karşısında değer yitiriyor.