Promosyon için maaşını taşıyamayan emekliler maaşındaki bloke nasıl kaldırılır?

7 bin 500 lira veren banka sayısı 3’e yükseldi. Akbank, Garanti ve Yapı Kredi Bankası emekli maaşını taşıyanlara 7 bin 500 lira promosyon ödemesi yapılıyor. Son bir haftada özellikle kamu bankalarından on binlerce emekli maaşını bu 3 bankaya taşırken bazı özel bankaların emekli hesaplarına bloke koymaları çok sayıda  kişi mağdur oldu. Ancak hukukçular, bankaların haksız blokesini kaldırmanın yollarını açıkladı.

Avukat Gökçe Yabuloğlu, söz konusu blokelerin kredi ödemelerinde her hangi bir gecikme ve temerrüt yok ise bloke koyamayacaklarını söyledi. Avukat Yabuloğlu bu hesaplara blokenin sadece nafaka davası sonucuna göre konulabileceğini belirterek, ” Bazı bankalar daha önce ödediği promosyondan dolayı hesaplara kendi lehine koyuyor. Bu blokenin kaldırılması mümkün. Direkt banka şubesine giderek kalan gün sayısının karşılığı kadar promosyon iadesi yapılarak bloke kaldırılır. Banka bunu yasal olarak yapmak zorunda” dedi.

EMEKLİ NE YAPMALI?

Örnek olarak her hangi bir bankadan 2 yıl önce 3 bin lira maaş promosyonu alan bir emekli maaşındaki bu blokeyi kaldırmak için kalan 1 yıl için bin lirayı iade etmesi gerekiyor. Bu parayı iade etmesi halinde emekli maaşını taşıyabiliyor ve 7 bin 500 liraya alabiliyor. İade edilecek rakam kalan gün sayısına göre değişiyor.