Halk Bankası

Kamu bankalarında kadının adı var! Kadınlar çalışıyor erkekler yönetiyor

Bankaların 2021 yılına ait faaliyet raporlarına göre, kadın çalışan sayısı erkeklere oranla daha fazla. Ancak kadınların ağırlıklı olduğu sektörler üst yönetimde çok az bulunuyor. 3 kamu bankasında hiç kadın genel müdür yardımcısı bulunmaz iken, en fazla kadın çalışana sahip Yapı Kredi 12 üst düzey yöneticiye karşılık sadece 1 kadın genel müdür yardımcısı çalıştırıyor.

İŞTE BANKALARDAKİ KADIN ÇALIŞANI VE ÜST YÖNETİMİ

YAPI KREDİ: En fazla kadın çalıştıran banka ünvanına her hazan olduğu gibi yine Yapı Kredi Bankası sahip. Bankada çalışan personelin yüzde 62 gibi oldukça ciddi bir rakamda çalışanı kadın. Ancak buna karşılık bankanın 12 üst düzey yöneticisinden sadece bir tanesi kadın. Özden Önaldı, eski GMY Hakan Alp’in vefatından sonra İnsan Kaynakları’dan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak atanmıştı.

GARANTİ BBVA:  Garanti yüzde 58 ile en çok kadın çalıştıran 2.banka unvanına sahip.  Garanti BBVA, Yapı Kredi’ye göre daha az kadın çalıştırmasına rağmen yönetiminde daha fazla kadın genel müdür yardımcısı bulunduruyor.  Bankada Genel Müdür dahil 7 üst düzey yönetici olmasına rağmen 4 kadın üst düzey yönetici bulunduruyor.

İŞ BANKASI: Bankanın yarıdan fazla çalışanı kadın. Yüzde 55 kadın çalıştıran İş Bankası’da 15 erkek yöneticiye karşılık 4 kadın genel müdür yardımcısı bulunuyor.

AKBANK: Türkiye’de kadın üst yöneticinin en fazla bulunduğu banka unvanına sahip. Akbank’ta 8 erkek üst düzey yöneticiye karşılık 5 kadın yönetici bulunuyor. Akbank’ta çalışanların yüzde 53’ü kadın çalışanlardan oluşuyor.

QNB FİNANSBANK: Bankanın 12 erkek üst yöneticisine karşılık kadın genel müdür yardımcısı 4.

DENİZBANK: Denizbank’ta 24 üst düzey yöneticinin sadece 2’si kadın.

VAKIFBANK: Kamu bankaları arasında en fazla kadın çalıştıran bankada bu oran yüzde 50.5. Ancak Vakıfbank’ta tek bir kadın üst yönetici bulunmuyor. Bankanın 11 genel müdür yardımcısının tamamı erkeklerden oluşuyor.

HALKBANK: Kadın çalışan oranı yüzde 50’nin altında. 2021 yılı verilerine göre, kadın çalışan oranı yüzde 44.5 olurken, 8 üst yönetimin tamamı erkek.

ZİRAAT BANKASI: Bankanın 6 üst yönetiminde tek bir kadın bulunmuyor.

 

Kadın çalışan verileri: inbusinesstime’den alınmıştır.