…VE HALK DOLARA SALDIRDI

yazar:

kategori:

Dolardaki yükselişte lokal alımlar etkili oldu. Uluslararası gelişmelerden çok yerli yatırımcıların dolara saldırması fiyatın 2.60’ı devirmesine neden oldu. Peki dolar ne olacak?
Amerikan doları uluslararası piyasalardaki gelişmelerden çok iç piyasadaki panik ortamından kaynaklanan nedenlerden dolayı yükseldi. Uzun süredir dövizdeki gelişmeleri dışardan izleyen yerli yatırımcının  dolarda 2.55’den itibaren pozisyon almaya başladığı dikkat çekiyor.
Yatırım uzmanları her ne kadar bu seviyelerden yatırımcılara dolar alımını önermese de vatandaşın doların 3 lira olmasından korkarak alım yaptığı dikkat çekiyor.  Bankaların öğle saatlerinden itibaren dolar satım kurunu yüksek tutmalarına rağmen yüzbinlerce satışın internet üzerinden yapıldığı da belirtiliyor. Özellikle küçük yatırımcının 3 bin ile 20 bin arasında bir rakamda dolar alışı dikkat çekiyor.
3 LİRA OLUR MU?
Dolardaki bu yoğun talep fiyatın 3 liraya kadar çıkıp çıkmayacağı tartışmalarına da neden oldu. Uluslararası finans uzmanı Figen Karaca, bu talebin bu şekilde sürmesi halinde 3 liraya kadar olmasa dahi 2.70 lirayı çok rahat görebileceğimizi söyledi. Türkiye’de ekonomik istikrar algısının artık bozulduğunu belirten Karaca, “Vatandaş kendisini korumak için döviz alıyor.Merkez Bankası’nın faiz indirimeye zorlanması nedeniyle  ortamın daha da gerileceği korkusu da en önemli gelişme. Bir başka olumsuzluk ise başta Başbakan olmak üzere ekonomi yönetiminin Amerika’da yatırımcıları ikna edememesi oldu”diye konuştu.