FAİZ İNDİRİMİ BANKALARI KURTARACAK

yazar:

kategori:

Ekonomi profesörü Osman Altuğ, hükümetin faizleni niçin indirmek istediğini açıkladı. Altuğ asıl amacın zor durumdaki bankaları kurtarmak olduğunu öne sürdü. İşte o iddia:
Doların yükselişinin daha da süreceğine dikkat diken Osman Altuğ, Cumhurbaşkanı’nın da sürekli dile getirdiği faiz düşürme talepleriyle ilgili olarak “Faizlerin düşmesi de bankaları kurtarama operasyonudur”şeklinde konuşarak devamın şunları söyledi:

“Dolar pahalanınca bir kere yurt dışından dolar cinsinde borçlandı Türkiye. Dolar cinsinden faiz ödüyor. Borçlarının da zamanı geldi. Özel sektörün bu yıl 166 milyar dolar borç ödemesi var. O zaman doların fiyatı daha çok yükselecek. Yani 2,50 ile falan kalmaz. Türkiye yeni bir denge olayına girecek.

Faizlerin düşmesinde ne olacak? Faizlerin düşmesi de bankaları kurtarama operasyonudur. Çünkü Merkez Bankası halka doğrudan para vermez. Kime verir? Bankalara verir. Sen şimdi serbest pazar ekonomisinde bankaların sözleşmelerine müdahale etin. Ne yaptın? Kredi kartlarına af çıkarttın. Sen diyorsun banka vadeyi arttırıyor da, banka finansman durumunu nasıl ayarlayacak. 2 milyon kredi kartı borçlusu var. Bu hükümet döneminde 5 kere kredi kartı yapılandırması oldu. Bankalarda bir yandan dolar baskısı bir yandan milletin borçlarını ödeyememesi. Çeklerin karşılıksız çıkması ve vatandaşın ödememesi, çeklere af çıkartılması bankaları zor durumda bıraktı. Sen faizi bankalara için indiriyorsun. Diyorsun ki yok ben bankalar için indirmiyorum. Diyorsun ki bankalara biz Merkez Bankası olarak  ucuz faizle para verelim. Sen zaten bankalara ucuz faizle para veriyorsun ondan sonra bankalara devlet tahvili satıyorsun. Yüzde 7 ile veriyor yüzde 8,5- 9 ile bankalardan borç para alıyor.”