FED Başkanı Powell

Fed merakla beklenen faiz kararını açıkladı

yazar:

kategori: ,

Küresel piyasalar, gözünü bugün açıklanacak olan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına çevirmişti.

Fed merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Karara göre, ABD Merkez Bankası 75 baz puan faiz artırdı.

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentilere paralel olarak politika faizini bugün 75 baz puan daha artırdı. Böylece banka faizi yüzde 4’e yükseltmiş oldu. Bu oran son 14 yılda ABD’de en yüksek faiz oranına ulaşılması anlamına geliyor.

KARAR METNİ

Karar metninde enflasyonu dizginlemek için başlatılan agresif sıkılaşma sürecinin son aşamasına girdiği yönünde bir yönlendirme dikkat çekti. Karar metninde devam eden faiz artışlarına zaman içinde yüzde 2’lik enflasyon hedefine dönmek için yeteri kadar sıkılaştırıcı bir seviye adına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Karar metnine yeni giren ifadede Fed, hedef aralığındaki gelecek faiz artışlarının hızını belirmede Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) para politikasındaki birikimli sıkılaşmayı, para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde yarattığı etkiyi ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacağını belirtti.

Karar oybirliği ile alınırken, Fed yetkililerinin enflasyonla mücadeleye sıkı sıkıya bağlı olduğuna bununla birlikte sıkılaşmanın yarattığı etkiyi görmezden gelmediklerine işaret etti.