Cevat Akcay

Cevat Akcay: Yatırımcı öleceksem TL’de değil dolarda öleyim derse… Game Over!

yazar:

kategori: ,

Ekonomist Cevdet Akçay Habertürk televizyonunda Fatih Altaylı’nın programına konuk oldu. Akçay, ekonomi yönetiminin uyguladığı politikanın tanımını yapan Akçay, bu oyunun nerede biteceğini kendi anlatım tarzı ile açıkladı.

Akçay, “Yüksek enflasyon borç verenleri üzer, borç alanları abad eder. KKM’ye giren kişiler yüksek enflasyonu fark edip, TL’de öleceğime Dolar’da öleyim derlerse …Game over(oyun bitti).” dedi.

Akçay  programda şu an uygulanan politikayı şöyle anlattı:

“Devlet, resime  baktığınızda hem dolar hem euro mevduatı azaltmış görünebilir. Bu iyi bir şey ama aynı zaman da tehlikeli bir şey. Çünkü KKM vadeleri geldiğinde o insanlar şunu söyleyebilecekler:  Beklenmeyen enflasyonun şöyle bir etkisi olur: Normal bir sistemde borç alanlar fon yaratanlar, borç verenler fon kullanalar bir faiz üzerinden bir anlaşmayı yapıyorsunuz.  Faizde beklenen bir enflasyon üzerinden yapılan anlaşmadır. Eğer beklenen enflasyondan daha yüksek gerçek enflasyon devreye girerse siz gelirin yeniden dağıtılmasını istersiniz. Kimin lehine borç verenin lehine.

Devlet oyunun kurallarını koydu. Ben fon yaratanı üzeceğim, kaçış yok dedi. Fon kullananı abat edeceğim., arada bankacılık var aracılık yapıyor. Bankacılık sende marjını kazan sesini çıkartma işini yap. 3 şey yapabilirsin.

Dövize gidebilirsin. Dövizi ben tutuyorum kontrol ediyorum diyor. TL mevduata gidersin TL sana bir şey vermiyor. Kurdan korkuyorsan KKM’ye gel diyor. 3 seçeneğin var ama üçünde de eriyeceksin diyor. En az erimen KKM’de diyor. En çok erime de kurda olacak.

Vadeler geldiğinde siz bu enflasyonu aşağı çekemediğinizde yani insanları enflasyona karşı koruyamadığınızda şunu diyebilir tasarruf sahibi, “Ben her halükârda öleceksem elimde TL ile değir dövizle öleyim derlerse game over!