Özel bankalara ısınma yardımı tepkisi! Vergiden düşecekler ama yine de ödemiyorlar

Hükümetin artan doğalgaz fiyatından dolayı yasal bir düzenleme yaparak şirketlerin personellerine bin liralık ısınma yardımı yapmasının önünü açtı. Düzenlemeye göre Hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 TL’den vazgeçiyor. 633 TL’lik bu rakam çalışanın maaşına eklenebilecek. Ayrıca, işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 TL’ye kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek, yani işveren bu kadar parayı, 1000 TL’yi 2023 yılı haziran ayına kadar işçinin maaşına ekleyebilecek.
İŞ BANKASI ÖDEDİ
Yapılan bu düzenleme ile bankaların ödeyecekleri ısınma yardımı vergiden düşecek olmasına rağmen personele vermekte direndikleri görülüyor. İlk olarak iki katılım bankasını ödediği ısınma yardımını özel bankalardan sadece Türkiye İş Bankası ödeme kararı almıştı.
Bugün itibariyle Ziraat ve Halk Bankası’nın da bu ücreti ödeyeceğini açıklaması, özel bankalarda çalışan ve ödeme almayan bankacıların tepki göstermesine neden oldu.
MAAŞLAR ZATEN ÇOK DÜŞÜK
Sektörde maaşların çok düşük olduğunu belirten bankacılar, bu ücretin kendilerine de ödenmesini istiyorlar. Sektörde maaş ortalaması 10 bin TL ve altı seviyesinde olması, bankacıların mağduriyetine neden oluyor.