Hanife Fişek

Beyaz Yakalıların Siyah Günü

Bankacılar 1 Şubatta enflasyon altında ezilen maaşlarının yasını tutmak üzere “simsiyah” giyinme kararı almış bulunuyor .

Yıllardır bankacılık sektöründe yaşanan sorunları, Bankalarımızın itibarlarına gölge düşmesin diye , adları mobbingle, düşük ücret politikasıyla , taşeron işçi sorunuyla, sendikasızlaştırma çabalarıyla, müşteri mağduriyetleri ile vs. anılmasın diye banka adı vermeden, gerekirse renklerle, emojilerle simgeleyerek anlatmaya, bir tür sektör içi eleştiri , özeleştiri ortamı yaratmaya çalışıyoruz . Paramedya olarak banka üst yönetimlerince çok yakından takip edildiğimizi , sosyal medyadaki her paylaşımın , her haberin , her yorumun , her canlı yayının dikkatle izlendiğini artık biliyoruz. Banka üst yönetimleri de bunu saklamıyorlar zaten . Hatta buradaki önerilerden, fikirlerden, eleştirilerden yola çıkarak aksiyon aldıkları, sorun çözdükleri, ürün geliştirdikleri bile oluyor, farkediyoruz, duyuyoruz, öğreniyoruz. Dijital çağda, sosyal medya iletişiminin arttığı bu dünyada hiç bir şey gizli kalmıyor çünkü . İlgi duyduğunuz her konuda bilgiye erişme imkanınız neredeyse sonsuz. Biz de bu nimetlerden sonuna kadar faydalanıyoruz.

SESİZ İSTİFA

Son yıllarda hızlı bir artışla tamamen organik, gerçek 55.000 takipçiye ulaşan Paramedya İnstagram hesabında da bankacıların gündemini yakından takip ediyoruz. Son iki ayın en önemli konusu tabii ki yeni maaş zamları oldu . Resmî enflasyon oranına yakın, paralel hatta altında kalan zam oranları, çoğu asgari ücret seviyesinde maaş alan Bankacıları tatmin etmekten çok uzak kaldı. Geçmiş yıllara oranla enflasyon karşısında eriyen, ezilen maaşlar, her kadameden bankacıyı mağdur etmeye başladı . Geçinemiyoruz diyen banka çalışanlarının sayısı arttı. Günden güne artan kira bedelleri, ulaşım giderleri , eğitim ücretleri maaş zamları ile karşılanmayacak seviyelere ulaştı. Kamuoyunda “ iyi maaş alıyorlar” diye bilinen bankacılar da artık bu duruma isyan edecek hale geldi . Bir yandan hedef baskısı altında ezilen, az kişi ile çok iş yapmaya zorlanan, ciddi sağlık sorunları yaşayan bankacıların, diğer taraftan maddi olarak da zayıflatılması, mağdur edilmesi bardağı taşıracak son damlalar olacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl “Sessiz istifa” sözünü en çok kullanan çalışan grupları arasında yer alan bankacılar, bu sene daha görünür tepkiler verme konusunda daha istekli ve talepkar . Her gün “İş yavaşlatma , grev yapma çağrısı” yapan yüzlerce mesaj geliyor Paramedya’ya . Tabii ki bu sendikaların bileceği, yapacağı bir iş. Sendikalı olan az sayıdaki bankacının çoğunluğunun da sendikalarından şikayetçi olduklarını bu vesile ile bir kez daha hatırlatalım . Paramedya’nın sendikalardan daha çok çabaladığını, daha etkili olduğunu söyleyen bankacı sayısı hiç de az değil. “Sendika kurun üye olalım “ diyenleri de unutmayalım . Bankacılara bunu söyleten sendikalar utansın bence. Sendikalar artık sendikalığının hakkını versin, bankacıların hakkını söke söke alsın mümkünse .

BİR ÖNERİ

İşte tam bu ahval ve şerait içinde … yine Paramedya takipçisi bir Bankacının önerisiyle, 1 Şubat’ta siyah giysilerle işe giderek düşük maaşlara dikkat çekme fikri doğdu. Sonuçta “ siyah giysiler “ bankacıların zaten olmazsa olmazı. Gardroplarda en çok yer alan renk. Ek maliyet yaratmayacağı, işe aykırı bir durum oluşturmayacağı aşikar . ( Yazın da buna benzer şekilde , bankanın renginde bir giysi, bir aksesuar ile işe gitme günü planlamış ve çok sayıda katılım olduğunu görmüştük . ) Doğrusu bankacılar bu fikri sevdi, benimsedi, desteklemeye başladı. Bizler de Paramedya yazarları, yöneticileri olarak her zamanki gibi haklının ve mağdurun yanında durarak destek olmaya çalışacağız . Seslerinin daha çok duyulması, daha görünür olmaları için çabalayacağız. Eğer “ simsiyah “ tepkisi yeterince duyurulabilirse, karlılık rekorları kıran bankaların dahi , çalışanlarını asgari ücret seviyesinde maaşlara layık gördüğünü artık herkes duyacak, bilecek ve görecek. Bu tepkiler sonrasında hemen ertesi gün maaşları arttırmalarını beklemek gerçekçi olmaz ancak öncelikle düşük gelir grubundaki çalışanlarını rahatlatacak farklı tedbirler alabilirler kanımca. Çalışanların ortak sorunlar karşısında “birlik ve beraberlik içinde hareket edebildiklerini” görmek onları bu konuda motive edecektir diye düşünüyorum. Sizler de üst yönetimlerinizi gelir artışı konusunda ellerini korkak alıştırmamaları hususunda motive etmek isterseniz 1 Şubat’ta renginizi belli edin. Maaşım düşük, yetmiyor, geçinemiyorum diyorsanız “ siyah” giyin. Yok eğer “ ben maaşımdan memnunum, bana yeter, çok bile..” diyorsanız o da sizin bileceğiniz iş. Bu fırsat bir daha gelmeyebilir ve sizler de bu yıl ne ekerseniz gelecek yıl onu biçeceksiniz.

Siyah Bankacı Kıyafeti
Siyah Bankacı Kıyafeti