Demir Çelik Üretimi

Demir-çelik ürünlerinde gümrük vergisine öteleme

yazar:

kategori:

Alaşımlı veya alaşımsız demir ve çelikten yassı hadde mamullerinin 28 Ocak’ta yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla düzenlenen, 28 Şubat’ta yürürlüğe girmesi öngörülen gümrük vergisinde uygulama 1 Nisan’a ertelendi.

Resmi Gazete’nin 26 Şubat tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, alaşımlı veya alaşımsız demir ve çelikten yassı hadde mamullerinin menşe ülkelerine göre düzenlenen gümrük vergilerinin yürürlük tarihi 1 Nisan olarak değiştirildi.

Nakit kar payı ödemelerine 30 Mart itibarıyla başlanılacağı kaydedilen duyuruda, 1 lira nominal değerli paya ödenecek nakit kar payının brüt 1,73 lira, net ise 1,557 lira olacağı ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın 28 Ocak tarihli ithalat rejimi kararı kapsamında, 7208 ile 7212 sayılı gümrük tarife istatistik pozisyonları (GTİP) ile 7225 ve 7226 sayılı GTİP’leri arasında yer alan alaşımlı veya alaşımsız demir ve çelikten yassı hadde mamullerinin gümrük vergileri, menşe ülkelerine göre yüzde 0 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda düzenlenmişti. Kararla düzenlenen gümrük vergisi oranlarının kararın yayımını izleyen 30. gün yürürlüğe girmesi hedeflenmişti.

Söz konusu kararın dip notlarında ise bazı üretim tesisleri için bu gümrük vergilerinin geçici bir süre yüzde 13 ve yüzde 15 olarak uygulanarak nihai kullanım hükümlerine tabi olması kararlaştırılmıştı.

Şubat ayının başında BDDK, bankaların çekirdek sermaye yeterliliğine göre yüzde 10 ila 15 oranında temettü dağıtmasına izin vereceğini belirtmişti.

Kurumdan Türkiye Bankalar Birliği’ne gönderilen yazıda bankaların olası kâr dağıtım taleplerinin, ihtiyatlılık ilkesi ve başta sermaye yeterlilik oranı olmak üzere bankaların özel durumları dikkate alınarak değerlendirilebileceği ifadesi yer almıştı.