Metin Yüksel

İşte borsa yatırımcısının görüşü: Piyasaları kim bozuyor?

yazar:

kategori: ,

Yatırımcı sayısının 4 milyona ulaşması ile birlikte, yeni gelenler dahil olmak üzere aslında yatırımcı Piyasa deyince ne anlıyor, kim daha çok etkiliyor diye mini bir anket yaptık.

Aslında ‘’Anketcik’’, profesyonel olmayan, sadece ‘’iki soruluk”. O bile yeterli. Yolumuz uzun.
14.289 kişi tarafından oylanan ilk sorumuz da ’’Borsanın sağlıklı işleyişini bozanlar aşağıdakilerden hangisi ?’’

%27 Kamu, %30 Piyasa Oyuncuları,%26 Aracı Kurum, %17 Patronlar

Anket altına gelen cevaplar ise, çoğunluğunun ‘’HEPSİ ‘’olması da aslında soruya verilen cevaplar ile uyumlu idi. Demek ki halka açık şirket sahiplerinin Piyasa oyuncu kimliği bilinmiyor, yoksa aracı kurum sahipleri, halka açık şirket sahipleri, piyasa oyuncalarını , sosyal medya uzantılarının oluşturduğu voltranın, robotların PİYASA OYUNCU’su olduğu ile ilgili yorum gelmesi ve ‘’piyasa oyuncuları’’ cevabının ağırlığının nispeten yüksek olması beklenirdi. Enteresan olan “KAMU’’nun oranın da piyasa oyuncularına yakın olması.
Aslında düzenleyici kurumlar tarafından ‘’oyunun kuralları’’ net olarak belirlenmiş.. Özellikle SPK ‘nun yeni yönetimi tarafından piyasa bozucu sinyallere zamanında müdahaleler gelmekte, gerekli düzenlemeler yapılmakta iken, yatırımcı tarafından ‘’işleyişin bozulmasına’’ sebep gösterilmesi, uygulama da ’’Standartların oluşmaması’’ algısı olabilir.
İkinci soruya verilen cevap ise daha da enteresan, SKP mı , BORSA İSTANBUL mu , HAZİNE mi sorusuna ise %51 oranında SPK, % 37 BORSA İSTANBUL,%11 HAZİNE .

 

Gerçekten yatırımcı algısının ‘’fikir sahibi olmadan bilgim sahibi olma’’ Borsa İstanbul’un özel bir şirket statüsünde olduğu ve en büyük ortağının VARLIK FONU olduğu, Varlık fonunun ise piyasanın en önemli oyuncusu olduğu bilinmeden önyargılı bir tercih oluşmuş, SPK son 6ayda ne kadar doğru kararları zamanın da almış olsa da, geçmiş dönemin yarattığı algı (halka arzlar, bedelliler, ahbap çavuş ilişkileri) kurumun algısında önemli yaralar açmış,
Belki de Şu sonuca Varmak da mümkün; herkesin sorumluluk alanı birbirine girmiş, Yatırmcı nezdin de Piyasa oyuncusu ve etrafı gibi algılanmış,