ziraat bankası

Kamu bankaları vatandaşı krediye boğdu!

yazar:

kategori: ,

Tüketici kredilerindeki payı 1 yılda neredeyse 5 puan azalan kamu mevduat bankaları hızlı bir kampanya sürecine girdi. Kamu bankalarının yılın ilk haftalarında yüzde 20’ler seviyesinde olan tüketici kredi büyümesi 24 Şubat haftası yüzde 70,2’ye fırladı.

BDDK haftalık verilerine göre kamu mevduat bankaları 24 Şubat itibariyle toplam tüketici kredileri içindeki payını 17 Şubat haftasına göre 1.2 puan arttırdı ve yüzde 38,81’e yükseltti. Tüketici kredi büyümesi de 24 Şubat haftasında hızlı bir sıçramayla yüzde 70,2’ye çıktı. 17 Şubat haftasında kredi büyüme oranı yüzde 30,3 sevisinde bulunuyordu.

TL MEVDUATININ ALTINDA KREDİ FAİZİ

İhtiyaç kredisi faizi ise yüzde 29,02 seviyesinde. Kredi faizlerine karşılık 3 aya kadar TL vadeli mevduat ortalama faizi yüzde 26,95 seviyesinde. Bu ticari kredi faiziyle arasındaki makasın 14.14 puana açıldığını gösteriyor. Yani bankacılık sektörü mevduat faizinin 14.14 puan altında ticari kredi kullandırıyor. İhtiyaç kredisi faizi ise TL mevduat faizinden 2.07 puan daha yukarıda. Sektör için ticari kredi kullandırmak kaba tabiriyle zararına olurken, tüketici kredisi kullandırmak ise avantajına oluyor.