Meddah

Borsada N’oluyor? Tilkiler Kümese Dadandı!

yazar:

kategori: ,

Geçen hafta “Bankalar batmaya başladı, Silicon Valley’den Credit Suise sıçradı, hatta dedikodularla Deusche Bankı bile batırdılar”. Artık Pandora’nın kutusu açıldı, bu hızla merkez bankalarını bile batırırlar demiştik, bankacılık krizi genel olarak durulmuş gibi gözükse de, merkez bankalarından bahsetmiştik ve FED mi BOA mı derken Japonya Merkez Bankasını (BOJ) burun farkıyla öne çıkardılar bu ara. Diğer bir kriz ise resesyon bu aralar yine bolca gündemde.
Adamlar banka batırıp kurtarırken bizim ise seçim derdimiz oldu. Eeeee tabi bizim bankalarımızın sahip olduğu türev araçlarla ilgili bilgiler kısıtlı olunca, onları batıramadık. Çok savaşlar gördüğümüz, badireler atlattığımız, krizler gördüğümüz doğrudur. Rahmetli Mümtaz Soysal’ın “M” sini gördüğümüzde düştüğümüz günleri hatırlayanlarımız çoktur. Hoooop, “özelleştireme iptal” kararı gelirdi arkasından çünkü. Ama düşüşlerimizin bile bir karakteri vardı. Niye düştük? “Yabancı sattı” denirdi, Niye yükseldik? “Yabancı Mal Aldı” denirdi. Şimdi ise yabancının yerini fonlar aldı. Fon alıyor fon satıyor, körlerle sağırlar birbirini ağırlıyor, yatırımcılarımız full hissede, uzun yatırımcı oldu artık. Bunu bilen kurumlar, fonlar üzerinden BİST100’ün içinden geçmeye devam ediyorlar. Sahip oldukları fonlardan sat, seans sonuna kadar 200 – 300 milyar eksiye geç son yarım saatte geri al. Mart ayı boyunca 8 gün yükselmişiz, 3 gün üst üste yükselişimiz yok, 15 gün düşmüşüz. Piyasayı düşürmek için ellerinde geleni yapıyorlar. Yanlarına BOFA’yı almışlar, bıyıklı yabancılarla, olmayan yabancı havası yaratıp, el birliği ile hacimsiz, isteksiz düşüş yaratılıyor.
Tilkiye sormuşlar, seni kümese müdür yapacağız ne kadar maaş istersin? Tilki gülmüş. Neden gülüyorsun demişler. Ayıptır böyle soru olur mu, maaş isterim nede başka birşey, böyle kutsal bir görevi vatanım için yaparım demiş.
Bizim tilkilere de borsamızı teslim etmişler, boğup boğup atıyorlar hisseleri. Yabancılar bile bu kadar karaktersiz değillerdi. Deprem sonrası Varlık Fonu, BES ve Şirket geri alımlarını kullanarak, fırsat bu fırsattır diyerek neredeyse fonlarını boşaltılar.

BORSA MEDDAHI