Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : MANİPÜLASYON nedir?

MANİPÜLASYON nedir?

Manipülasyon, çıkar sağlamak için etkileme amaçlı yapılan dürüst ve adaletli olmayan (hileli ve haksız) davranıştır.

Manipülasyonda bir grup veya bir şey menfaat (avantaj) sağlamak için, genellikle hileli ve/veya haksız şekilde kontrol edilir veya yönetilir.

Manipülasyon sıklıkla medya ve sermaye piyasalarında görülmektedir. Bu sebeple manipülasyon kelimesi gerek medyayla gerekse de borsayla anılır hale gelmiştir.

Örnek 1: Bir muhasebecinin takip eden dönemde sunulacak bir hizmet için alınan ön ödemeyi ertelenmiş gelirler hesabı yerine bilgi eksikliği nedeniyle hasılat şeklinde raporlaması, ilgili dönemde hasılat hesabının olması gerekenden fazla görünmesine ve yatırımcıların yanlış karar almasına neden olacaktır. Söz konusu hata yatırımcılar üzerinde etki yaratmıştır lakin kasıt ve çıkar sağlama amacı olmadığından manipülasyon çerçevesinde değerlendirilmez.

Örnek 2: Bilerek ve isteyerek stoklar hesabının şişirilerek dönem üretim giderinin düşük gösterilmesi sıkça yapılan ve karın fiktif olarak yüksek görünmesini sağlayan tipik bir muhasebe hilesidir. Burada amaç şirketin karlılığını yüksek göstererek yatırımcıların hisse alımına yöneltilmesi olabilir. Bu durumda ilgililer kasıtlı olarak yanlış muhasebe uygulaması yapmış olurlar. Yani dürüst değillerdir. Burada kasıt ve çıkar sağlama amacı mevcut olduğundan manipülasyon söz konusudur