Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : ÖZKAYNAK DEĞİŞİM TABLOSU nedir?

ÖZKAYNAK DEĞİŞİM TABLOSU nedir?

Özkaynak Değişim Tablosu, raporlama dönemi boyunca işletmenin özkaynaklarında dönem başı ve dönem sonu arasında meydana gelen değişimi gösteren finansal tablodur.

Özkaynak değişim tablosu, işletmenin özkaynaklarının dönem başı ve dönem sonundaki defter değerleri arasındaki pozitif ya da negatif farkın nedenlerini ortaya koyar.

Dönem başından dönem sonuna kadar özkaynak defter değerindeki değişim asgari olarak aşağıda belirtilen bileşenlerden kaynaklanır ve bu bileşenlere ait değişiklikler özkaynak değişim tablosunda ayrı olarak raporlanır ve açıklanır;
⦁ Kar veya zarar,
⦁ Diğer kapsamlı gelir ve
⦁ İşletmenin ortaklarıyla gerçekleştirdiği ve ortakların ortaklık sıfatıyla taraf olduğu işlemler (Ortakların yaptığı katkılar ve ortaklara yapılan dağıtımlar ile kontrolün kaybına neden olmayacak şekilde bağlı ortaklıktaki ortaklık paylarında meydana gelen değişiklikler ayrı olarak gösterilir).

Özkaynak tutarı firma değerini gösterir. Bu bahisle pozitif özkaynak değişimi firma değerindeki artışa, negatif özkaynak değişimi ise firma değerindeki azalışa işaret eder. Değer ilgililiği teorisi çerçevesinde finansal tablolarda yer alan önemli bir muhasebe göstergesi durumundaki özkaynak tutarındaki değişimin, hisse fiyatındaki değişimleri açıklaması beklenir.