Enflasyon Muhasebesi

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : ENFLASYON MUHASEBESİ nedir?

ENFLASYON MUHASEBESİ nedir?

Enflasyon Muhasebesi, finansal tablolarda yer alan muhasebe rakamlarının fiyat endekslerindeki değişime göre düzeltilmesini temin eden bir yöntemdir.

Enflasyon, işletmelerin finansal tablo unsurlarının raporlanan tutarlarının gerçeğe uygunluğunu bozar. Bu bahisle, yüksek enflasyon dönemlerinde şayet enflasyon muhasebesi uygulanmaz ise, işletmelerin varlık ve kaynak yapıları ile gelir ve giderleri finansal bilgi kullanıcılarının hatalı karar vermelerine neden olabilir.

Enflasyon muhasebesinde aktif ve pasif kalemler parasal ve parasal olmayan kalemler olarak sınıflandırmaya tabi tutulur.

Parasal kalemler elde tutulan para ile sabit veya belirlenebilir bir tutarda para olarak alınacak veya ödenecek varlık ve borçlardır. Aksi durumdakiler ise parasal olmayan kalemleri oluşturur. Örneğin nakit ve nakit benzerleri veya alacak senetleri parasal kalemler iken, stoklar veya maddi olmayan duran varlıklar parasal olmayan kalemlerdir.

Parasal kalemlerin barındırdığı satın alma gücü enflasyon nedeniyle azalır. Dolayısıyla enflasyon dönemlerinde parasal varlıklar finansal kayba; parasal kaynaklar ise kazanca neden olur. O halde, parasal varlıklar parasal kaynaklardan fazla ise net parasal pozisyon kaybı, aksi durumda net parasal pozisyon kazancı söz konusudur.

Parasal olmayan kalemlerin barındırdığı satın alma gücü enflasyon dönemlerinde (diğer koşullar sabitken ve olağanken) sabit kalır. Finansal tablolarda cari değerleriyle raporlanmayan yani maliyet değerleriyle yer alan parasal olmayan kalemlerin fiyat endeksleri vasıtasıyla düzeltilmesi, işletme varlık ve kaynaklarının gerçeğe uygun şekilde raporlanmasını temin eder.