SERMAYE BÜTÇELEMESİ nedir?

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : SERMAYE BÜTÇELEMESİ nedir?

SERMAYE BÜTÇELEMESİ nedir?

Sermaye Bütçelemesi, bir yıldan fazla süre nakit akışı üreten proje ve yatırım alternatiflerinin kabulüne veya reddine yönelik karar almak için kullanılan yöntemler bütünü ve süreçtir.

Sermaye bütçelemesi, işletmelerin duran varlıklarına yapılacak yatırım kararlarını (sabit varlık yatırımı) konu edindiğinden, uzun vadeli sonuçları olan kararları içerir. Diğer bir ifadeyle kabul edilebilir bir projenin reddi veya reddedilmesi gereken bir projenin kabulü telafisi güç olumsuzluklara yol açar.

Sermaye bütçelemesi, servet maksimizasyonu çerçevesinde ele alınan yatırım politikası uygulamasıdır. Bu bahisle sermaye bütçelemesi kararları firma değerini doğrudan etkilemektedir.

Sermaye bütçelemesine konu olan yatırımlar farklı başlıklar altında sınıflandırılabilir. Genellikle ikiye ayrılır: Büyüme yatırımları ve yenileme yatırımları. Büyüme yatırımları mevcut veya yeni bir sektörde (iş kolunda) kapasite artışı veya kapasite yaratma amacı gütmektedir. Yenileme yatırımlarında ise verimlilik odaklı bir bakış açısıyla faaliyet etkinliğinin artırılması hedeflenir.

Net bugünkü değer, geri ödeme süresi, iskonto edilmiş geri ödeme süresi, ortalama muhasebe getirisi, iç getiri oranı, karlılık endeksi ve başabaş analizi sermaye bütçelemesinde sıklıkla kullanılan yöntemlerdir.