Metin Yüksel

Forte Forte Canım Oy Forte!

Forte İtalyanca ‘da ‘’Bir müzik parçasının güçlü çalınması ‘’manasında. Müzik güçlü olsun ve dans devam etsin, Citibank’ın patronu PRİNCE ‘’müzik çaldığı müddetçe kalkıp dans etmek zorundasınız‘’ demişti. 2008 global krizinin arifesinde. Herkes mutlu, coşku var halay var. Müzik bitince kimin kalbi sıkışacak bakalım. Pistte kimler yok ki şirket sahibi, aracı kurum sahipleri, ara sıra halaya giren küçük yatırımcı kimler Kimler.

Şirket 2006 yılında ANKARA’DA kuruluyor ve donanım alım/satımı yapıyor gerçi izahname de bu al-sat faaliyeti daha süslü yazılmış, ancak donanım kar marjları istenilen sonuçlara ulaşmada güçlük yaratacağından,2019 ve 2021 de yazılımdaki kâr marjı ELD Bilişimin %50 si 12.500.000 TL’ye alınarak hikâyenin motoru olmuş ve ‘’Keş flow’’ , yazılımın karlılık tahminlerine uygun hazırlanmış. Toplamda 25 milyon TL verilerek satın alınan ELD Bilişiminin gelecekteki katkısı dikkate alındığında göz alıcı ‘’Keş flow’’ un bugünkü değeri 560 milyona çıkıyor düşünebiliyor musunuz? ELD’nin ortaklarının ruh halini 25 milyona sattığın şirket ‘’sihirli el’’ olmuş, Değer hikayesinin asıl oyuncusu olmuş. Velev ki bunlar doğru bu da yetmiyor ,FORTE sanki ‘’ROKETSAN’’ nın bütün ihalelerini almış gibi 17 günde yaklaşık %600 prim yapıyor ve piyasa değeri 4.884.300.000 TL’ye çıkıyor, herkes atlamış ‘’şirketteki gizli değeri ’’. Meraktan sonuna kadar İNFO YATIRIM‘’ değerleme raporunu okudum. Gelecek ‘’Keş flow’’larına baktım ‘’gizlenmiş deger’’yok, sorsan aracı kurum bilmiyor, FORTE ortakları bilmiyor. Sahnede kim var belli ama resim ‘’flu’’ ,kimseye de bir şey diyen yok, kap map hak getire, SPK ‘nın oyuna müdahalesi ‘’sarı kart’’ Yani volatile bazlı tedbirler, müzik duracak, ışık yanacak pistekiler kimmiş ortaya çıkacak, ama sarı kart’’ ile sadece ‘’müziğin sesi’’ kısılıyor.
Halka açılırken ya herkes yanıldı ya da biz. Halka açılmak için bulunan değer dahi 25 milyon TL’ye 2 yıl önce alınan ELB Bilişimin ‘’yazılım ‘’katkısına bağlı !!’’projeksiyon’’ yazılım hikayesi zar zor bulunmuşken, üstelik yatırımcılar için İNFO kıyak geçip %24 iskonto yapmışken, 17 günde ‘’forte’’ için de ‘’gizli bir değer ‘’mi çıktı? üstelik iştirak koy, aktifleştirme ile bilanço büyüt, dönemsel karlılıkla çalış, proje varsa iş var ,kamuya sat vb iş modelini birinci pazarda satmak için ‘’hikâye yarat’’ ama ikinci Pazar (bist)da ’’FORTE’’ yeniden keşfedilsin. AMAN PATRON DUYMASIN.
Hep yazdık çizdik, değerleme maliyetleri şeffaflaşmadıkça, “Kazanç halüsinasyonu’’ bünyeye yerleştikçe ‘’Sipariş Değer’’ önemli olmakta. Küçük yatırımcı masaya gelene ve oluşan fiyata kadar ‘’piyasaya hisse sürümü’’ zımnen gerçekleşmemekte, AMAN PATRON DUYMASIN.
Halka arz kime yapılmış, iskonto da yapılmış ancak bu iskonto bile inandırıcı gelmemiş , 550 milyon halka arz değeri o kadar ucuzmuş ki, yine ‘’gondikleme trendi’’ başlamış. (Sevgili Burak Uyar’a atfen) 17 günde Roketsan . Dans devam ediyor bakalım kim kalkacak ve müzik bittiğin de pistte kalacak. Üstelik ‘’örtük fonlar” üzerinden oluşturulan ‘’sipariş değer’’ sanatını SPK’nın değişen taslağına rağmen hayata geçirenler kimler? Fonlar gitti, şahıslar mı geldi? takas hareketleri ‘’kavim göçü’’ sinyali veriyor, kredi yasak, brüt takas var, yatırımcıda ‘’bu bana Yetmez’’ hesabı var, kavim göçü bankadan bankaya mı, yoksa yanılıyor muyuz? Buyurun, şu kısa FORTE’nin ‘’bebek’ ’ligin de olan bitenlerin resmine.

Takas ve AKD incelemesinde (Burak Aksoy’un kulakları çınlasın) en çok işlemlerin yapıldığı günlerdeki alım ve satım işlemleri göç şeklinde yer değişimi olarak gözükürken, TRIVE’den işlem yapan şahıs meçhul, “göç sinyali mi” üretiyor? ceza geliyor çözülme olmuyor, blok halinde alım satımlarla kavimler göçü suya doğru göçüyor. Ara da mola veriyor, SPK, sarı kartları arka arkaya çıkarıyor ,ancak fauller devam ediyor.
Bakalım müzik bitince pisTte kim kalacak, kimin dalağı şişecek. Ama ‘’Acil müdahale ‘’için çok geç olacak.
Karıncalar sadece ‘’değer’’ gerçeğini arıyor, direktörler bu konularda öneri geliştirmeye devam edecekler.