Metin Yüksel

Borsada yaşanan Insider mi Manipülasyon mu?

İNSİDER’mı, MANİPÜLASYON ‘mu

‘’Kırk Satır mı Kırk Katır mı ‘’hesabı gibi oldu yoksa ikisini de mi desem,

Hiç düşündünüz mü borsadaki portföy toplamının %70’i ,50 bin ve altı portföy büyüklüğüne sahip; yatırımcıların % 3’ü ise toplam portföyün %86’sına aslında çok söze gerek yok. Piyasadaki portföy yapısının net sonuçlarına ulaşırsak piyasa yapıcı ve davranış biçimlerini analiz edebiliriz.

Kim bu geri kalan %30,

Bunların dağılımı nasıl? ’Piyasa Oyuncusu’’ haline gelmiş şirket patronlarının payı ne kadar, aracı kurum sahiplerinin payı ne kadar?

O zaman anlarız piyasanın aktörlerinin niyetini değil mi?

Son 5 yıla baktığımızda ‘’’Matruşka Halk Arzlar’ ’İmtiyazlı Hesaplar’’ ve Fiyat her şeydir, gerisi bahane diyen ‘’Atletik oyuncu’’lar, ‘’goy goy borsacılar’sinyalci sosyal medya fenomenleri’’

İş insanının ‘’gelir’’i şirket sahipliği (halka açık şirket, aracı kurum vs.) ve yatırmalarından gelmektedir. Bizi ilgilendiren ‘’borsa yatırımı’’ görünen borsa yatırımlarının son derece ‘’kazanç’’lı olduğu, kısmi ortak satışı ile sağlanan nakitten anlaşılabilir. Sağlanan nakit bazen şirketlerin kurulum değerinden kat ve kat fazla, bir de ‘’Firma Değeri’ ’tarafından bakarsak, Forbes zenginler listesinde yer alan köklü şirketlerinin bu fırtınaya dayanamadığını görürsünüz, yerini kaybeden ‘kurt iş insanları’’, kısa sürede ‘’şirket değerinin ‘’ dolar bazında nasıl 5/10 katına çıktığını anlamaya çalışıp, CEO’larına fırça atıyordur. CEO ne yapsın!

İş adamı, aracı kurum ve yatırımcı piyasa oyuncusu, birde ekürileri, sinyalci sosyal medya fenomenleri, Arsen Lüpen olanları var, çığırtkan, incitmeden eğiterek yapanı var Pazar buna uygun, halde çalışanı, semt pazarında çalışanı, lüks AVM’de tezgâh açanı, aksesuar puro, rolex, son model araba odumu ‘’sınıf atlıyorsun’’

İttifaklar benzeşimi, oyuncu iş adamına iş adamına İş adamı oyuncuya dönüşüyor birde aracı kurum okeye 4’lü tamam 4’üncümü????? onu da siz bulun sosyal medyadan, işyerinden mahalleden

Nasıl olsa ütülen belli

Borsa yatırımcılarının portföy büyüklüğünün %30’nun içinde bu saydığım aktörlerin payı nedir?

Piyasa oyuncularının sahip olduğu kaç şirket var? Arzu eden cevap verebilir?

Aracı kurumların doğrudan’/dolaylı ilişkide oldukları kaç tane halka açık şirket var?

Yeni halka arzlar da bu kategoride değerlendirilebilir mi??portföy yönetim şirketlerinin vazgeçilmez rolü nedir?

Maksat %30’un dağlımı ve bunlar büyürken borsaya koşan yatımcılarının ‘’kilo verdiği’’ yapıyı ortaya koymak,

Firma değerinin besini ‘’bilgi’’ üretilen ya da gerçek

‘’Çin Duvarı’’ hak getire, içerden bilgi ögrenenlerin ticareti yok sayılıyor, ya da herkes kitabına uyuyor denk gelmiyor ya da içerden ögrenenler sır küpü,1/2 değil 5-6 şirketin sahibisin, aracı kurum/portföy yönetim şirketi altın da fonlar emrine hazır, sinyalciler yazıyı -hazırlamış sipariş analizler, fısıldamalar ama insider yok!  Müthiş erdem!

Marquez’in ‘Kırmızı Pazartesi’ cinayeti romanında anlatıldığı gibi herkes bilmekte ama kimse sesini çıkarmamaktadır,

Kaplar hazır, fiyat her şeydir diyenler sahnede, birde yancı destekçiler var önemli olan kazanmak gerisi teferruat diyenler vs., birden bir ‘’enflasyona karşı travmatik korunma ‘’ile dolar bazında 3-4 ayda 5 katına 10 katına çıkan hisseler ve hazin sonla 4’üncünün masadan kalkması, yeni !4üncünün oyuna girmesi,

Ne insider ne manipülasyon, teknik olarak çooookkkk tartışırız, hele ne oluyor bir anlayalım da!

‘’Yatırımcının Aklını Alan Hikayeler’’

Yazımı bugün internette sayın BÜLET ERANDAÇ Tarafından 11.11.2012 tarihinde, Takvim gazetesinde ‘’Kilit isim Şükrü Karahasanoğlu nerede? ’Adlı makalesinden küçük bir alıntı yaparak bitireyim.

Ali Balkener mahkemedeki ifadesinde ‘’bizler 18 büyük aileyiz’’18 büyük aile bir havuz oluşturduk. Tüm ekonomi bunların ellerinde toplanıyor. İMKB’yi manipüle eden kişi, bizim bağlı olduğumuz başkanımızdır.