Yusuf Yüksel

Simit Sarayı Halka açılıyor! Yetiş Ya SPK Yetiş Ya Yatırımcı

yazar:

kategori: ,

YETİŞ YA SPK YETİŞ YA YATIRIMCI

Hepimizin bildiği gibi, benim de Simit Sarayı ile tanışmam 2000’li yılların başıydı. Yani AK Partinin iktidara geldiği ilk yıllarda, 2002’de, kurulmuş, İlmek ilmek işlemişler bugünleri resmen. 2024’te İstanbul genelinde 18 mağazaya ulaşılmış. 2010 yılında Hollanda’da ilk yurtdışı mağazasını açıyor. 2012 Suudi Arabistan ve 2014 ABD New York takip ediyor.

Hikâyenin başlangıcı da tam bir başarı hikayesi, belki de başarı kitaplarından uyarlandı bilinmez. Simit Dünyası Kurucusu Haluk Okutur ODTÜ İşletme Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra, “ne iş yapsam? Nasıl para kazansam?” diye düşünürken, 50 – 60 sayfalık, satış teknikleri ve satın alma teknikleri üzerine bir kitap yazmak ister, bu çalışma 8 yılını alır ve 6 bin sayfa dosyaya ulaşır. Bakar olacak gibi değil, okuduklarıyla ve hazırladıkları yanına kar alır. Tüketimi yüksek maliyeti düşük mal üretimi üzerine kafa yorar. İlk aklına ekmek gelir, rekabetçi olduğu için vazgeçer. İkinci aklına gelen bilin bakalım ne? “SİMİİİİİİİİT”.  Hikâye böyle başlar. Taşı toprağı altın İstanbul’a gelir, Türkiye’nin büyük ekonomik kriz yaşadığı 2001’in hemen sonrasında 2002 yılında, aslen Erzincanlı olan Gaziantep doğumlu Haluk Okutur, Erzincanlı Abdullah Kavukçu ve Rize Güneysulu Mehmet Tarakçı tarafından İstanbul’da kurulur. Bugün 27 ülke ve Türkiye genelinde 750’nin üzerinde mağazası olan bir deve ulaşır.

Büyüme beraberinde borcu da getirir. Şirketin diğer ortağı Abdullah Kavukçu yalanlasa da “500 milyon dolar” borcu olduğu söylentisi piyasada dolaşır. Yalanlama olsa da;  bir devlet kurumu olan Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın 2019 yılında Simit Sarayı’nın %51’ini almak için Rekabet Kurumuna başvurduğu ve borçları devralarak şirketi kurtaracağı öğrenilir. Rekabet Kurumuna başvuru yapılır, ancak Cumhurbaşkanının uyarısı ile başvuru geri çekilir ve başvuru yalanlanır. Ancak bu olay Simit Sarayının borç içinde olduğunu doğrular. İddialar bununla da bitmez. Ortak ve Haluk Okutur ’un kayınbiraderi Abdullah Kavukcu’nun devletten 20 milyon dolar teşvik aldığı ve teşvikle 15 milyon dolara Göztepe Spor Kulübü’nün Başkanının Challenger 300 tipi uçağını satın alır. Bunun öncesinde ise SS havacılık Hizmetleri adında bir şirket kurulur. Bu uçakla bazı milletvekilleri bir yerden bir yere taşınırken simit – çay partileri yapılır.

Ziraat Girişi Sermayesi Yatırım ortaklığına satışı yatan “Simit Sarayı” portföy yönetim şirketleri ile görüşmelere başlar ve 2021 yılında RE-PİE Portföy, simit sarayının üretim şirketi olan DMR Unlu Mamullerinin %30’unu satın alır. Bu yatırım ile DMR Unlu Mamullerin değeri 960 milyon liraya ulaşır. Yeni yatırım ile DMR, ikinci bir fabrika kuracak ve 400 kişilik istihdam yaratacak. Ayrıca, Simit Sarayı mağazaları dışındaki kanallara yarı pişmiş ürün imalatı ve satışı yaparken, aynı zamanda ihracatını da artırmayı hedeflenirken. DMR Şirket genel müdürü Caner BAYIRALAN ise bu RE-PİE ile ortaklık sonrası “Yüzde 60 ihracat hedefiyle dünyaya geleneksel lezzetlerimizi yerel modifikasyonlarla sunacağız. Dünyada ürünümüz girmedik ev bırakmayacağız” der.

SİMİTCİ – KAHVECİ – GAZOZCU

Ve bu DMR Unlu Mamulleri SPK’dan halka arz izni aldı. Son yıllarda bugüne kadar yapılan halka arzları, yukarıdaki gelişmelerle okursanız daha kolay anlaşır sanırım. Şirket kur, borçla büyü, siyasetçileri ziyaret et, foto çektir, teşvik al kendine kullan, başka şirket kur, borçlan borçlan borçlan, sonra da “yetiş ya SPK yetiş ya yatırımcı” Hamburgerci, dönerci, simitçi. Ne mi kaldı geriye Kahveci – gazozcu….

Simit Sarayı
Simit Sarayı