HAFTASONU EĞİTİME İNCELEME

yazar:

kategori:

Bankaların haftasonu personellerini mesai ödemeden eğitime çağırmasının iş yasalarına göre uygun olmadığı ve mesai ödenmesi gerektiği belirtiliyor. Çalışma Bakanlığı mesai ödemeden eğitimleri mercek altına aldı.
Bankaların hafta arası işler aksamasın diye personelini cumartesi-pazar günleri hiç bir mesai ücreti ödemeden eğitime alması Çalışma Bakanlığı tarafından inceleme alındı.
Uluslararası Çalışma Yasaları’na da aykırı olan bu durum için Çalışma Bakanlığı müfettişleri gelen ihbarları da değerlendirmeye alarak bu konuda çalışma yapmaya başladı.
Çalışma Bakanlığı’nın önümüzdeki aylarda sonuçlanması beklenen bu çalışma bankalara teblig edilerek bu eğitimlerin ya hafta arası mesai saatleri içinde yapılması ya da personele ücret ödenmesini talep edecek.
HAFTASONU EĞİTİM OLMAZ!
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik’in 6.maddesi Eğitim amaçlı alı koymada mesai saatlerinden sayılması gerektiğini hükmediyor.. Bir banka eğer personelinin haftasonunu çalıyorsa bunun bedelini ödemeli. Bunun bedeli elbette mesai ücretidir.
GERİYE DÖNÜK ÖDEME
Hukukcular bankacıların bu tür geçmişte girdikleri eğitimden dolayı mesai talep edebileceklerini belirtiyorlar. Hukukcular banka personelinin eğer haftasonu eğitim gördüğünü ve bunun karşılığında kendisine hiç bir ücret ödenmediğini belgeleyebiliyorsa bu ücreti almayı hakkazanıyor.