Bedelsiz Tartışması Büyüdü! Bedel Ödemeden Ne Elde Edilebilir ki?

yazar:

kategori: ,

Soner Hocamız son dönemde oldukça gündemde olan ancak gözden kaçan çok önemli bir noktaya temas etmiş. Bedelsiz konusu….
Benim de bir türlü anlam veremediğim özde hiçbir etkisi olmayan bedelsiz verilmesi nedense yatırımcılar tarafından çok seviliyor. Online alışveriş sitelerinde ürünleri sıralama sekmesi mevcuttur ve arasında indirim oranına göre sırala diye bir seçenek vardır. Aslında ürünlerin fiyatı artırılır sonra indirim yapılır ki müşteri cezbedilsin ve çok indirim varmış algısı oluşturularak ürün satılabilsin. Bedelsiz konusunu da biraz buna benzetiyorum. Ucuzlamış algısı ile yeni müşteriler çekiliyor kimi zaman hisse artıyor kimi zaman da zaten fiyatlandı ise düşüşlerle de karşılaşabiliyoruz.
Aslına nette kimse bir şey kazanmıyor, başlıktan da kastım bu bedel ödemeden ne kazanılabilir ki…
Hocamızın burada dikkatleri çektiği nokta bedelsize konu edilebilecek kalemler arasında yer alan geçmiş yıllar karları kaleminin özellikle son 2 yılda enflasyon kaynaklı şiştiği ve gerçeği göstermediği. Reel olarak gerçek olmayan bir kalemin sermayeye ilavesi ise hatalı raporlamaya, uluslararası arenada finansalların anlatımında şirketleri ve otoriteyi sıkıntıya sokabilecek bir konu. Düşünsenize belki borca batık bir firma ancak enflasyon düzeltmesi yapılmadığı için siz daha da sermaye artırımına müsaade ediyorsunuz.
Metin Üstadın ve Soner Hocamın konuyu değerlendirdikleri videoda Metin üstadın dikkat çektiği diğer bir konu da enflasyon düzeltmesi yapılmadığı için fiktif olarak adlandırılan geçmiş yıl karlarının dağıtıma konu edilmesi durumunda daha da fecaat bir durumun ortaya çıkabileceğidir. Reelde zayıf olan ancak finansal anlamda bunu yansıtmayan bir şirket kar dağıtımı sonrasında daha da zayıf bir noktaya gelebilecektir.
Üstatlar konuya basit bir çözümde önermişler; bedelsiz ya da kar dağıtım öncesi enflasyon düzeltmesi yapılmış ara bir bilanço düzenlettirilmesi ya da geçici olarak en azından enflasyon düzeltmesinin yapılacağı izleyen yıla kadar buna izin verilmemesi.
Evet konu şirketlerin yaşam eğrisine etki edecek kadar önemli, regülasyon kurumları, otorite umarım bir karar almakta gecikmez… İlerde yatırımcıya bedel ödettirilmez…
Sorunlu denetçinizden gündeme dair bir yazı, şirket değerlendirmelerime de devam edeceğim, selametle kalın…