TAB Gıda Denetim Raporu

Tab Gıda Stokları Sayılmadan ve Şartlı Görüşle Halka Arz Oluyor!

yazar:

kategori: ,

Arkadaşlar bu hafta iki halka arz onayımız var. Biri Vera GYO diğeri ise Tab Gıda.
Vera GYO merkezi Ankara’da olmasına rağmen Elazığ’da projesi bulunan ve Ankara Gölbaşı arsası ile halka açılmış bir firma. Mümkün olduğunca finansal temelli yorumlar yapmaya çalışıyorum ancak burada değinmeden edemeyeceğim ben hikayesi yazılmamış henüz yolun başında olan firmaları seviyorum. Ama bu gördüklerimi yazmayacağım anlamına gelmez elbette. Öncelikle şirket 1 adet proje ile açılmış ve üzerine ne yapılacağına net bir şekilde karar verilmemiş olan ufak bir arsası var. Şirket ortaklık yapısında iki kişi görüyoruz. Tipik bir aile işletmesi. Umarım kurumsallaşma yolunda atılan bu ilk adımda başarılı olurlar. Şirket yalın olunca finansal anlamda yazılacak pek de bir şey bulunmuyor.

Diğer onay alan işletmemiz ise Tab Gıda. Soner Hocam etraflıca analiz etmiş firmayı. Gerçekten de büyük bir arz. Umarım talep toplamada sorunla karşılaşılmaz.
Şirketin denetimini uluslararası bir denetim şirketi yapıyor. Hemen denetçi görüşüne bakıyoruz. Arza esas izahnameye ve fiyat tespit raporunun temelini oluşturan 2023/6 aylık dönem denetçi raporunda “şartlı görüş” verilmiş. Şartın içeriği ise çok ilginç “denetim ihtiyacı Haziran ayı içinde belli olduğu için stoklarını sayamadık” Bu cümleye çok takıldım. Rakamlara baktığımız zaman(aktif, ciro ve çalışan sayıları) grup zaten Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında zorunlu denetime tabi olması gereken yani her yıl stokları zaten saydırması gereken bir firma kaldı ki velev ki denetim yaptırmadı halka arz süreci çok önceden planlanması gereken son saniye sürprizlere hele ki denetim raporu ihtiyacı çok önceden öngörülebilecek bir işlem. Rakam da çok ciddi tam 147 milyon TL. Umarım fiyat tespit raporunda bu şüphe göz ardı edilmemiş ve şirket değerinden düşülmüştür. Onu hocalarımız ayrıca analiz edecektir.
Gelelim önemli finansal kalemlere. Hocamız da dikkat çekmiş brüt kar marjına arz öncesi alıştık artık artırılmış brüt kar marjlarına… Stoklardaki şart ile birlikte bu konu ayrı bir önem kazanıyor. FAVÖK marjında yapılacak ufak düzeltmelerin şirket değerleri üzerinde önemli etkileri olabiliyor.
Önemli konulara değindiğimi düşünüyorum. Bu haftalık da bu kadar.

Selamlar…

Sorunlu Denetçiniz…