Merkez Bankası’nın son hamlesi bankalara yarayacak

TCMB’nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanırken, makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusu da web sitesinde yayınlandı.

Buna göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sona erdirildi. Daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarılmıştı. Yeni kararla hiçbir kredi tutarında fatura şartı aranmayacak.

Bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacak. Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da sona erdirildi.

İhracat kredilerini desteklemek amacıyla net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatı hesaplamaya dahil edilmeyecek. Böylece menkul kıymet tesisi uygulamasında, yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenerek ihracat kredilerine erişim kolaylaşacak. TCMB, daha önce reeskont kredilerine erişimde net ihracatçılık şartını yatırım malı ithalatı dahil edilemeyecek şekilde revize etmişti.

Ayrıca, bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verildi.

BANKALARA YARAYACAK!

Merkez Bankası’nın son hamlesi bankaları rahatlatacak.

İşte yeni düzenlemenin getireceği değişiklikler:

– Makroihtiyati tedbirler kalktı. Bu ne demek? Bu zamana kadar bankalar MB’nin belirlediği TL mevduat oranlarını tutturamazlarsa 5+ yıl vade devlet tahvili almak zorunda kalıyorlardı. Bunda Şimşek yönetiminde gevşemeler oldu ama kalkmamıştı.

-Bilançosunda itfaya kadar tutulacak olarak tahsis edilmemiş, satılabilir olarak belirlenmiş bonosu olan banka bunu satacak.

– Banka hisseleri için oldukça iyi haber. Bu zamana kadar TL mevduat oranını tutturup çok bono almamış bankalar özellikle olumlu etkileyecek.

– Daha önce kredi bulunamayan sektörler ve bu sektörlerdeki şirketleri olumlu etkileyebilir. Şimdi kredi bulunabilecek ama faizi yüksek olacak. Katlanan kredi çekebilecek. Daha önce hiç ya da çok az çekebiliyorlardı.