Burak Aksoy

Ali’nin Takkesi Veli’ye, Veli’nin Takkesi Deliye!

yazar:

kategori: ,

Endeks mühendisinin 2021 Ocak ile Ağustos 2023 tarihleri arasında XBANK’ı kullanarak bankacılık rallisi, deprem sonrası tasfiye süreci ve seçim sonrası mini rallide neler yaptığını, bu süreçlerde Varlık Fonu, Yatırım Fonu, Emeklilik Fonu ve Yabancı Aracı kurumları nasıl kullandığını “Borsada Tavuk Yumurta Sendromu” başlıklı yazımda (*) anlatmıştım.
O yazıda süreci 18 Ağustos 2023 tarihine kadar getirmiş ve orada KKM kararı ve bankacılık sektörünün risklerine rağmen fonları ile yabancıların pozisyonlarının izlenmesi gerektiğini işaret etmiştim.
Peki sonrasındaki süreçte ne oldu derseniz, hadi kısa bir bakış atalım takas değişimlerine;
1. Deprem sonrası ile ralli başlangıcı olan Haziran başına kadar geçen süreçte, Varlık Fonu tüm satışları karşılayarak XBANK’tan çıkmak isteyenlerin elini rahatlatmıştı. Özellikle BİST30 için de aynı uygulama Emeklilik Fonlarının kaynağı kullanılarak yapılmış ve borsadan çıkmak isteyenlere güvenli bir çıkış yolu sağlanmış o dönemde.

2. Seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi ve faiz politikasındaki değişiklik ile birlikte NET HATA NOKSAN ile çıkan para yine NET HATA NOKSAN ile girer ve bankaların öncülüğünde ralli başlar. Bu rallide; Yabancı (!) ve Fonların desteği ile XBANK 3700 seviyesinden 8900 seviyesine kadar 4 ay gibi kısa bir sürede soluksuz koşar adım ilerler.

3. Ralli sonrası kredili ile hormonlu olarak büyüyen borsamıza vaat edilen yabancı kaynağın gelmemesi sebebiyle patinaj yapmaya başlamış ve bu süreçte de 8900 seviyesine soluksuz gelen XBANK Fon satışları ile 7300 seviyesine kadar gerilemiştir.

4. Buraya kadar her şey normal görünürken, 23 Kasım tarihinde çıkan PPK kararı sonrası akıllarda soru işaretleri oluşmaya başladı! PPK kararı ile politika faizi 35’den 40’a yükseltildiği gün bankalardan satış beklenmesine karşın; beklentinin tam tersi hayata geçmiş, XBANK’da BOFA’nın yaptığı ciddi alım ile endeksi XBANK ayakta tutmuştur.

5. Son iki haftadaki işlemlere baktığımızda da Fonların satışa devam etmesine karşın XBANK’da ciddi oranda yabancı aracı kurum alımı olması sebebiyle bankalarda bir hareketlenme gözlemlenmektedir.

6. Şu ana kadar takasları parça parça verdiğim için bir ayrıntı gözden kaçmıştır düşüncesiyle, ralli sonundan günümüze XBANK’ın takas değişimine toplu olarak bir daha gündeme getirmek istedim. Görüldüğü üzere deprem sonrası Fonlar tarafından alınan banka hisselerinin satılmaya başlanmıştır. Daha da önemlisi özellikle bu satış son iki haftası yabancı aracı kurumlarca karşılanmaktadır.

7. Diğer taraftan; XBANK’dan çıkan fonların aynı tarihler arasında, BİST30’da (bankalar hariç olmak üzere) ciddi oranda pozisyon aldığı da gözden kaçırılmamalıdır

Yazımın bu bölümüne kadar sadece resmi veriler ile durum tespitleri yaptım. Şimdi herkesin aklındaki o soruyu ben seslendireyim.
– Acaba mühendis hala görevinin başında ve organizasyonu yapmaya devam mı ediyor? XBANK’da fonların elleri rahatlatılarak, çıkan kaynak ile BİST30 desteklenerek kısıtlı kaynak ile “Alinin takkesi veliye, velinin takkesi deliye” diye tekerleme söyleyerek yabancı gelene kadar maçı idare etmeye mi çalışıyor?
Sanırım bu sorunun cevabını çok yakın zamanda göreceğiz ama unutulmaması gereken bir şey var, hiçbir hasta, hastalığın kaynağın tespit, teşhis ve tedavi edilmeden iyileşemez…

(*) https://www.paramedya.com.tr/devami/91240/borsada-tys-sendromu/