Borsadan çıkan yatırımcı sayısı rekor kırarken, Bankacıya “Hisse Fon” sat baskısı!

yazar:

kategori: ,

Bazı bankaların son bir haftadır personeline hisse senedi ağırlıkta olan fonları müşterilerine satması için hedef verdiği iddia edildi. Kasım ayında 350 bin gibi tarihi bir rekor sayıda terk ettiği borsaya destek amaçlı hedef verdikleri öne sürüldü.

Paramedya’nın yaptığı araştırmaya göre, iki büyük özel bankanın yanı sıra bazı orta ölçekli bankaların da personeline hisse senedi ağırlıklı fon satış hedefi verdi. Bankaların fon hedefini değerlendiren bir banka yöneticisi, “Borsanın yükseldiği dönemde bu fonlara büyük talep oluştu. Ancak istikrarsız bir dönem nedeniyle buradan da çıkış gözleniyor.” diye konuştu.

Bazı bankalar hisse senedi yoğunluğu olan hisse senedi fonları satması için zoraki hedef verirken bazı bankalar ise bunu kampanyaya dönüştürdü.

FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI

Bankaların özellikle hisse senedi yoğunluğu olan fon satışını hedef olarak vermesini farklı bir şekilde yorumlayan eski bir fon yöneticisi, “Bu fonların büyük bir bölümü halka arzlardan hisseler aldılar. Bu hisseler bu fonların değerini yükseltti. Şimdi bu hisselerde ortak satışı başladı ve değerleri düşüyor. Yeni halka arzlardan hisse almak için satış yapmak zorundalar” diye konuştu.

350 BİN YATIRIMCI GİTTİ!

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Kasım ayında borsada yatırımcı sayısı 8 milyon 205 bin 982’ye geriledi. Böylelikle bir önceki aya göre yatırımcı sayısının 349 bin 862 gerilediği görüldü. Bu gerileme borsa tarihindeki en sert düşüş oldu. Kasım ayıyla birlikte borsa yatırımcı sayısında dört aydır devam eden yükseliş ivmesi de tersine dönmüş oldu.

Borsada yatırımcı sayısı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 geriledi. Bu gerileme oranı da Mayıs 2021’deki tam kapanmadan bu yana en yüksek gerileme oranı olarak kaydedildi. Salgın önlemleri dolayısıyla tam kapanma önlemlerinin uygulandığı Mayıs 2021’de borsada yatırımcı sayısı yüzde 5,9 ile 156 bin 724 azalmıştı.