KAMU BANKALARINA DİKKAT

yazar:

kategori:

Son iki yıldır bankacılık sektörü ile ters düşen hükümetin  kamu bankalarıyla piyasayı yeniden hareketlendireceği öne sürülüyor. Halkbank, Vakıf ve Ziraat Bankası rekabete soyunuyor.
2009 yılına kadar kriz korkusu ile bankalar üzerinde hiç bir etki göstermeyen ancak son iki yılda gerek çıkartılan yasalarla gerekse denetimlerle bu sektöre nefes bile aldırmayan hükümetin kısa bir süre sonra kamu bankaları silahını çekeceği öne sürüldü.
Bankacılık kulislerinde konuşulan iddialara göre, son bir yıldır özel bankalar sektörde kriz algısı yaratarak Türkiye’nin ciddi anlamda zarar görmesine neden oluyor. Özel bankaların bu tavrının gerek yasalarla gerekse BDDK’nın devreye soktuğu kurallarla kar  marjının düşmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. 
KAMU BANKALARI DEVREDE
Bu güne kadar hantal yapılarıyla bilinen kamu bankalarının son iki yıl içerisinde rekabetçi pozisyonuna kısmen de olsa getirildiği dikkat çekiyor. İşte hükümetin bankacılık sektörünü hareketlendirecek planı ve bankaların rölü:
HALKBANKASI:
Hükümetin en çok umut bağladığı banka durumunda. Daha önce klasik esnaf bankası görünümündeki bankanın hızla artan şube sayısı ve yeni alınan personel yapısı ile özel bankaları ciddi anlamda zorluyor. Nitemim daralan kredi kart pazarında büyüyen tek banka konumunda olması dikkatleri üzerinde topluyor. Paraf Kart ile 3.5 milyon adete ulaşan bankanın bireysel kredilerde de rekabetçi oranlarla özel bankaları zorluyor. Bir çok bankanın kredi kartı müşterilerine kampanya ile para satmaya çalışırken Halkbankası’nın 5 bin lirayı faizsin vermesi en büyük gövde gösterisi olmuştu. Yine mevduat cephesinde de Halkbankası bugün bile özel bankalarla yarışıyor.Halk Bankası’nın  bu yıl içerisinde sadece İstanbul’da açacağı 70 yeni şubenin diğer özel bankalardan transfer edilecek tecrübeli personelden oluşması bekleniyor.
VAKIFBANK:
Bugüne kadar farklı yönetim tarzı ile yatay bir trend izleyen Vakıfbank özellikle Katılım Bankacığı konusunda piyasaya yön verecek. Katılım Bankası kurması konusunda çalışmalarını son aşamaya getiren Vakıfbank’ın bu alanda piyasadaki tüm dengeleri değiştirmesi bekleniyor. Özellikle KOBİ konusunda pazarı ele geçirmek için çalışmalar yapıyor. 
ZİRAAT BANKASI:
Çiftçi bankası olarak yarattığı imajı güvenilir banka olarak değiştiren Ziraat Bankası özellikle tüketici kredileri konusunda piyasayı zorlayan neredeyse tek banka. Son üç ayda Ziraat Bankası’nın konut ve benzeri kredileri piyasadaki tüm dengeleri bozdu. 2015 yılında da düşük masraf ve düşük oran ile kredi pazarında özel bankaların en büyük rakibi olacak.
ELEMAN ÇIKARTMAYIP SAYIYI ARTTIRACAK
Geçmiş yıllarda özel bankaların adeta tehdit usnuru olarak kullandığı eleman çıkartma sorununun da kısmende olsan kamu bankalarındaki büyüme ile aşılması bekleniyor. Bu yıl içerisinde yüzde 15 dolayında bir küçülmesi beklenen bankacılık sektörünün 30 bin civarında bir personeli işsiz bırakması bekleniyor. Her üç kamu bankasının büyüme politikası ile işsiz bankacı sorunu kısmen de olsa çözülmeye çalışılacağı kaydediliyor.

Facebook