Doç.Dr. Burak Özdoğan

Türkiye’nin Blokzinciri İnovasyonunu Yakalamasının Anahtarı

Geçtiğimiz günlerde bir yazı yazdım ve dedim ki çıkması beklenen kripto yasasından blokzincirinde inovasyona dair bir beklenti içerisine girmeyin. O yasanın amacı da doğası da bu değil dedim.

O zaman bu blokzincirinde inovasyonu Türkiye olarak biz nerede arayalım diye soruyor olabilirsiniz. Gelin yanıtını verelim.

Roland Berger. Almanya merkezli, 35 ülkede 52 ofisle faaliyet gösteren bir yönetim danışmanlık şirketi.

Bir rapor yayımladı, konusu “varlık tokenizasyonu”.

İşte blokzincirinde inovasyonun saklı olduğu konulardan biri budur.

Türkiye’nin de blokzinciri teknolojisi sayesinde yararlanması ve uluslararası çapta katma değer üretmesi gereken konulardan biri varlık tokenizasyonudur.

Varlık tokenizasyonu geleneksel varlıkların, yatırım araçlarının blokzinciri teknolojisi kullanılarak tokenlere dönüştürülmesi böylece minimum yatırım eşiğinin aşağı çekilmesi veya daha önce erişilemeyen pazarlara erişilmesi demek.

Örneğin sanat eserleri dünya elitlerinin en iyi yatırım araçlarından biridir. Bir Picasso eserinin sanat zevkinin yanı sıra yatırım değeri de vardır. Ama 4 milyon İsviçre Frankı’nız yoksa bu yatırımı yapamazsınız. Daha doğrusu yapamazdınız! İsviçre’de Sygnum Bank 4 milyon frank değerindeki bir Picasso eserinin haklarını temsil eden 4 bin token çıkarttı. Böylece Picasso eserine ortak olmak için gereken yatırım tutarı sadece bin frank oldu. İşte varlık tokenizasyonu tam olarak bu demek.

Peki raporda ne yazıyor?

2030 yılına kadar yani sadece 6 yıl içerisinde tokenize varlıklar 10 trilyon dolarlık bir pazar değerine ulaşacak diyor. İşte düşünmemiz gereken husus, bu 10 trilyon dolarlık pazardan Türkiye olarak bizim ne kadar alacağımızdır.

Neler tokenize edilecek? Rapora göre ilk üç şöyle;

  • Gayrimenkul
  • Borçlar (tokenize bonolar!)
  • Yatırım fonları

Türkiye olarak bu tokenizasyon furyasından yararlanmak için yapmamız gerekenler var.

İlk olarak hızlıca Türkiye Milli Blokzinciri ve Dijital Varlıklar Strateji Belgesi hazırlanmalıdır. Tüm paydaşlarla birlikte hazırlanmalıdır.

 

Bankalar bu paydaşların en önemlisidir. Mutlak suretle tüm blokzinciri çalışmalarının içerisinde bankalarımız olmalıdır. İçinde bankaların yer almadığı bir kripto ve blokzinciri çalışması eksik, anlamsız kalır. Varlık tokenizasyonunun öncüsü bankalarımız ve finansal teknoloji şirketlerimiz olacaktır. Zira finansal varlıklar, blokzinciri ve tokenizasyon açısından en hızlı aksiyon alınabilecek ve ilgi görecek varlıklar.

Finansal varlıkların tokenizasyonu alanında çalışacak bankalar, fintekler ve blokzinciri girişimcileri bu alanda Türkiye’yi inovasyonun ana damarlarından biri haline getirme potansiyeline sahip.

İkincisi ise hazırlanacak Strateji Belgesi çerçevesinde hukuki altyapı oluşturulmalıdır. Türkiye’nin kapsamlı, şeffaf ve hedefli bir dijital varlıklar hukukuna