Burak Aksoy

Borsada yabancılar satmaya başladı mı?

yazar:

kategori: ,

Özellikle Kasım 2023 ayı sonrası borsaya başta bankacılık sektörü olmak üzere hisse bazlı olarak yabancı yatırımcı girişini gözlemledik.
Endeksin gidişatını daha rahat izlemek ve yabancı yatırımcının hareketlerini görmek adına,
14 Kasım 2023-9 Şubat 2024 tarihleri arasında yabancı aracı kurumlarca alınan hisselerin, 16 Şubat 2024 tarihindeki kapanış fiyatları esas alınarak yapılan sıralamasında BİST30 hisseleri başta olmak üzere alımların yapıldığı görülmektedir.

Endeksin 7300 bandından 9300 seviyesine kadar gidişinde büyük oranda destek veren yabancı aracı kurumlarca alınan hisselerin, satılan hisselere farkının (16 Şubat tarihindeki kapanış fiyatı esas alınarak) 66,5 milyar TL olduğu görülmektedir.
Peki her geçen gün TL bazlı olarak tarihi zirveleri kırdığımız Borsa İstanbul’da gidişatı değerlendirmek için bizi buraya getiren güçteki değişmeleri izlemek fayda sağlar mı diye soracak olursanız; şahsen yabancı pozisyonunun artmasının da azalmasının da izlenmesinin çok faydalı olduğunu düşünenlerdenim.
Son bir haftaya baktığımızda; takasa giren üç günde yabancı pozisyonlarında 3,2 milyar TL tutarında azalma olduğu görülmektedir. Sadece bilgi amaçlı olarak aşağıda yabancıların ilk üç günde en çok aldığı ve sattığı hisseleri paylaştım.

Takasa girmeyen ve bu sebeple de resmileşmeyen ve üzerinde birçok karşılıklı işlem olabileceği düşüncesi ile yorum yapmaktan kaçınmakta fayda olan son iki günün aracı kurum dağılımına baktığımızda ise bende yabancı satışı olabileceği şüphesi uyandıran BOFA satışları dikkati çekiyor.
Diğer taraftan AK ve HSBC alımları da yeşil ışık yaksa da bu veriler takasa yansımadan yorum yapmanın sağlıklı olmayacağını düşünüyorum.

Çarşamba akşamı bu iki güne ilişkin net değerlendirme yapabileceğiz ancak ve o zaman yabancı pozisyonlarına yönelik daha net bilgi paylaşımı yapabileceğim.
Fakat bilgi amaçlı olarak son iki günde BOFA tarafından hacimsel olarak sıralanan, en çok alınanlar ve satılanlar listesini paylaşıyorum.

Hali hazırda resmileşmemiş veriler üzerinden konuşmak için çok erken olsa da, önümüzdeki hafta içerisinde yabancı hareketlerini yakından izlemekte fayda olacağını değerlendirmekteyim.
Kalın sağlıcakla.