Bankalardan Merkez Bankası’na “Kart Faizini Arttır” Baskısı! İşte istenen faiz oranı

Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranını yüzde 45’e çıkartmasına rağmen son 3 artışta kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faiz oranını arttırmamıştı. Halen yüzde 3,11 olan kart ve KMH faiz oranına bankalar tepki gösteriyor ve artışını istiyor.

Merkez Bankası’nın belirlediği kredi kartı faiz oranı yıllık yüzde 40’ın altında bulunuyor. Bankalar bu faiz oranının maliyetinin altında olduğunu belirterek Merkez Bankası’nın bu faiz oranını yüzde 4 seviyesine çıkartmasını istiyorlar. Paramedya’ya bilgi veren özel bir bankanın üst düzey yetkilisi, ” İhtiyaç kredi faizi yüzde 50’ye yaklaşırken kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından kullanılan kredinin faiz oranı yüzde 40’ın altında. Bu sürdürülebilir bir faiz oranı değil” diye konuştu.

SEÇİM ÖNCESİ TEPKİ ÇEKER

Öte yandan Merkez Bankası’nın son 3 ayda kredi kartı faizlerini pas geçmesinde yerel seçimlerin etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Özellikle vatandaşların büyük bir bölümünün kredi kartı ile yaşamlarını sürdürdükleri belirtilerek” seçim öncesi siyasi iktidar bu riski alamadı”yorumu yapılıyor.

KASIMDA ARTTI

Merkez Bankası, ocak ayındaki faiz artışına rağmen kredi kartları için referans faiz oranlarını sabit tutmuştu. Merkez Bankası, kredi kartı faizlerini kasım ayından bu yana değiştirmiyor. Referans oranının mevcut seviyesi 3,11 üst sınır olarak belirlendi. Düzenleme ile kredi kartı azami faiz ve üye işyeri azami komisyon oranlarında artış yapılmadı.