BANKA MESAİLERİ MERCEK ALTINDA

yazar:

kategori:

Bazı bankaların personelini zorla ücretsiz mesaiye bıraktığı iddiaları Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nu harekete geçirdi. Akşam 19.00’dan sonra ışıkları yanan banka şube ve bölge müdürlük ofisleri denetlenecek.
Türkiye’de bankacılık sektörünün kanayan yarası geç saatlere kadar ücretsiz mesaiye kalınması uygulaması Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun operasyonları ve cezalarıyla ortadan kalkmıştı. Yaklaşıkm 1 yıldır bankaların tamamına yakını saat 18.00’den sonra sistemi kapatıp en geç 19.00’da şubeyi terk ediyor. Ancak son bir kaç aydır bazı bankaların bu uygulamayı ihlal  ettiği ve personeli ücretsiz olarak gece geç saatlere kadar çalıştırdığı iddiaları gündeme geldi.
Bu iddiaları ve şikayetleri dikkate alan Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu uzmanları, 2 yıl aradan sonra yeniden banka şubelerini denetleyecek. Şikayetlerin biri yabancı diğeri de yüzde 100 yerli sermaye olan iki banka üzerinde yoğunlaştığı dikkat çekiyor.
KRİZ BAHANESİ
Banka çalışanları tarafından Papaz’ın bankası olarak da nitelendirilen bu bankanın kriz bahanesiyle personeli zorunlu olarak mesai ödemeden geç saatte kadar çalıştırdığı öne sürülüyor. Yine son dönemde reklamlarıyla dikkat çeken yerli bankanın da aynı gerekçeyle zoraki mesai yaptırdığı iddia ediliyor.
BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ GÖZDEN KAÇIYOR
Öte yandan mesai ihlalinde dikkat çeken olay ise bankaların bölge müdürlüklerinde yaşanıyor. Şubelerinin en geç 19.00’da kapatılması konusunda büyük hassasiyet gösteren bazı bankaların aynı hassasiyeti bölge müdürlüğü çalışanlarına karşı göstermediği görülüyor. İş Teftiş Müfettişleri, önümüzdeki günlerde banka şubelerinin yanı sıra bankaların bölge müdürlüklerini de gezerek, ücretsiz ve zoraki mesaiyi tesbit edecek.
ŞİKAYETLER DEĞERLENDİRİLİYOR
Bankacılığın kaderini değiştiren İş Teftiş Kurulu müfettişleri bankacılardan gelen her şikayeti büyük bir ciddiyetle değerlendiriyor. Kurul yetkilileri, isteftis@csgb.gov.tr adresine gönderilen her şikayeti takip edip dikkate alıyor.

Facebook