Metin Yüksel

Fenerbahçe “Gri Liste’den çıkabilir mi?

9 yıldır ‘’gri liste’’de yer alan FENERBAHÇE sezon başı yükümlülükleri ile ilgili taahhütlerini sezon içinde yerine getirmeyince ’’Gri Liste’de” kalmaya devam ediyor. Yarışın favorilerinden biri iken anlamsız bir ‘’demeç ve transfer politikası’’ izleyerek, ’’taahhüdü’nü yerine getiremeyen duruma düşüyor. Psikolojik üstünlüğü kaybediyor.

Sezon başladığında görünen net tablo ‘’Fred’’ olmadan hiçbir maç kolay olmayacaktı. ’’Gri Liste’den” çıkmak için yerine getirilmesi gereken şartlar;

  • Fred her türlü musibetten korunacak,
  • Fred olmaz ise, takım içinden benzer özelliklere sahip FRED yaratılacak, örneğin Ferdi,
  • FRED ve Muadili yoksa CEKO’LU çift santraforda ÇEKO’nun semi-10 numara pozisyon oyunu taktiksel olarak geliştirilecek
  • ÇEKO’suz çift santraforda mutlak merkezi güçlü orta saha olacak,

İSMAİL hocanın taktiksel muhafazakârlığı ile bu taahhütlerin yerine getirilmesi o kadar zor ki; kaybolan maç süreleri dikkate alındığında kazanılan puanların mucize olduğu aşikardır. Gecen hafta RİZE, bu hafta Kasımpaşa maçları yukarıdaki 3-4 maddelerin toplam 30 dakikaya sığdırılan ‘’Çaresiz değişimin’’ eseridir. Maçın ilk yarısında İSMAİL hoca şapkadan TAVŞAN değil FİL çıkarmıştı.  Temposuz ve güçsüz KRUNİÇ’ten FRED yaratmaya çalışmış, SAMANKY’nin rolünü de MERT HAKAN almıştı.

Böylece ilk yarı ’’stresli ayakların’’ yerini alan ‘’sakar ayakların’’ müthiş pas kayıpları ve KASIMPAŞA ’nın mutlak üstünlüğü ile geçti. Özellikle 4- 5 oyuncu ile önde baskı, hatları daraltma ve temaslı hamleler ile Fenerbahçe forvetlerine nefes aldırmadılar. Rakibin bu taktiğinin panzehiri olan FRED’siz geçiş oyunu oynayamayan, deparlı hücum oyuncularına sahip olmayan FENERBAHÇE’de bir de İSMAİL hoca şapkadan fil çıkarınca tahtanın taban olacağı kaçılmaz oldu. 59’cu dakikada PROZO’nun golü ile KASIMPAŞA 1-0 öne geçti. BOFA satışı gibi tahtacıyı şaşkına düşüren golden midir? Yoksa ‘‘vuslat’’ vakti mi? Bilinmez, İSMAİL Hocanın hisseyi artıya geçirme alışları ve küçük yatırımcının ’’tavan tavan’’ tezahüratları altında RİZE çamurunun kahramanı, maçın sarsak ayağı MERT’in frikik golü ile beraberlik geldi.

Özellikle ÇEKO ile çift santrafor oynandığında, ÇEKO       semi 10 numara pozisyonun da müthiş futbol aklı ile oynuyor. Oyuna genişlik kazandırması ve pas kanallarına yaptığı asistlere ile pozisyon beklentisini yükselten ÇEKO, böylelikle çift santraforlu sistemde, beklerinde koşu yollarındaki kalın satışları ortadan kaldırıyor, Nitekim bu taktiksel değişiklik ve artan hücum kalitesiyle ÇEKO, SAMANZ-KY, SERDAR VE BATSUAYİ net 4 pozisyonu gole çeviremedi. Özellikle kendi rızası ile mi gerçekleşti bilinmez 60.cı dakikadan itibaren Ferdi’nin, FRED rolüne soyunması da bu stresli oyunda galibiyeti getiren önemli etkendir.

SRESS TOPU ELDEN ELE DOLAŞIYOR!..