Burak Aksoy

Patagonya’da Halka Arzlarda İkinci Arz Süreci

yazar:

kategori: ,

İki hafta önce rüyamda Patagonya’da yapılan halka arzlar ile ilgili garip garip şeyler görmüş ve gördüklerimi sizlerle paylaşmıştım(*)
Sanırım o rüyanın etkisinden kurtulamadım ki dün gece de etkili bir riya daha gördüm. O rüyayı da sizlerle paylaşmak istedim
Rüyamda; Patagonya borsası olan PUST’a dahil edilen ve çok güzel reklamlarla şişirilen bir hisse, arz edilmesini takip eden çok kısa bir sürede, PUŞT27 endeksine girerek hem “FUTURES” hem de “Pay piyasası” hareketleri ile patronunu, aracı kurum çalışanlarını, siyasileri, bürokratları ve oyuncusunu zengin ettiğini gördüm.
Tabii ki insan nefsi bu, parayı görünce rahat durur mu!
Oyuncunun aklına bir cinlik geld’, hoş daha önce aynı oyun PUŞT27’de işlem gören başka bir hissede yapıldığı ve kimse ses çıkartmadığı için pek de dert etmediler bu konuyu.
Rüya bu ya; patron önce yurtdışına ticaretinde elde ettiği paranın bir bölümünü kullanarak Patagonya’nın doğusunda olan KAN Adasında bir yabancı fon kurar. Sonra da bu fona elindeki hisseleri hızlı talep toplama sistemi ile satar ve para şirket kasasına girdiği için kimse ağzını açmaz bu işe. Nasıl olsa şirkete yeni yatırımlar yapacak ve karlılığını artıracaktır.
Kan Adasındaki fona yapılan devir tabii ki iskontoluydu ve yabancı da aldığı hisseyi iskonto bedelinin altına inmeden, tahtada satarak güzel bir kar elde eder
Patron `cep to cep` yöntemi ile nakiti cebe indirir ama bununla da yetinmez Bir de tahvil ihracı yapar veeeeeeee bu tahviller de Kan Adasındaki Fona gider şans eseri!!
Sonra kan ter içinde uyanmışım, şükürler olsun bizim borsamızda böyle şeyler olmuyor dedim ve üstümü örterek uyumaya devam ettim.
Ne kadar şanslıyız değil mi Dostlar, ya bizde de böyle şeyler yaşansaydı halimiz nice olurdu…
Kalın sağlıcakla.

 

(*) https://www.paramedya.com.tr/devami/97101/patagonyada-yapilan-halka-arzlarin-anatomisi/